Methodisch werken; Hooi op je vork 

Hooi op je vork is een methode om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te ondersteunen. Het is bij uitstek geschikt om in de praktijk vraaggericht te werken. Ook helpt Hooi op je vork bij het streven naar maximale autonomie en regie, waar mogelijk in afstemming met naasten.  

Deze praktische methodiek helpt medewerkers om samen met cliënten met NAH het zorgplan af te stemmen op individuele behoeften. Bovendien wordt er meer dan bij andere modellen aandacht gegeven aan hoe de cliënt was vóór zijn letsel. Dat draagt weer bij aan zorg en ondersteuning op maat.  

In 2023 hebben we Hooi op je vork als methodisch kader verder ingevoerd. Daarbij was er aandacht voor de samenhang tussen de methodiek en het versterken van methodisch werken in het digitaal cliëntendossier ONS. We introduceerden Hooi op je Vork naast een eenvoudige manier van rapporteren. Bij de meeste teams is inmiddels tenminste één persoonlijk begeleider hierin geschoold; door verloop is dit momenteel niet in alle teams het geval. Ook hebben in de teams één of meerdere bijeenkomsten plaatsgevonden.

Het toepassen van Hooi op je vork in de praktijk laat een wisselend beeld zien. De meeste begeleiders kunnen de theorie van Hooi op je vork benoemen, winstpuntjes zien en worstelingen van anderen herkennen, maar het zelf toepassen blijft nog lastig. Er is gewerkt aan compactere plannen, waarin alleen wordt vastgelegd wat nodig is. Dit geeft enthousiasme bij teams. In een aantal teams worden nu op een andere manier gesprekken gevoerd met cliënten en naasten; dit levert nieuwe bruikbare en waardevolle informatie op. De cliënt ervaart hierdoor meer regie op zijn kwaliteit van leven.

Bij de zorgmedewerkers is input opgehaald hoe we efficiënter kunnen werken aan beeldvorming, formuleren van doelen en ondersteuningsafspraken. Dit is gebeurd op de teamrolhoudersdag Kwaliteit van zorg en met een werkgroep met afgevaardigden. In 2024 wordt deze input verwerkt tot een voorstel van een verkorte en vereenvoudigde inrichting van het digitaal cliëntendossier ONS. Dit idee combineren we met de invoering van de nieuwe methodiek voor cliëntervaringsmeting Dit vind ik ervan! Zo kunnen we eind 2024 de methodiek Hooi op je vork in combinatie met vereenvoudigd methodisch werken in ONS verder doorvoeren. Daarnaast gaan persoonlijk begeleiders per locatie onder begeleiding van de gedragskundige praktisch aan de slag met Hooi op je Vork. Verder krijgen teams verdiepingsbijeenkomsten, zodat de begeleiders steeds beter met de methodiek kunnen werken.

Kim Vermeulen:

“Ik vind Hooi op je vork een goede manier om een cliënt nog beter te leren kennen. Mijn persoonlijk begeleider Mieke en ik hebben samen teruggekeken naar wat er allemaal gebeurd is: de tijd in het ziekenhuis en daarna de lange revalidatie. We hebben uitgebreid besproken wat dat met mij gedaan heeft. Ik vond het fijn om over vroeger te praten, daar zit toch mijn achilleshiel, mijn zwakke plek. Mieke begrijpt mij nu beter.”