Zinvolle daginvulling NAH

In 2023 is onderzocht hoe SWZ zorg haar expertise op het gebied van een zinvolle daginvulling nog beter kan benutten en inzetten voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hieruit is een nieuwe visie ontstaan vanuit drie perspectieven: cliënt, medewerker en organisatie. In september 2023 is een visiedocument opgeleverd en gepresenteerd aan het Strategisch Team.

We schuiven de specialistische begeleiding die SWZ zorg kan bieden meer naar de voorgrond. Belangrijk hierbij is dat we vooral kijken naar mogelijkheden in de maatschappij en/of in de nabijheid van de woonomgeving van cliënten. Dit past ook bij de visie van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Ontwikkeling en (vrijwilligers)werk zijn belangrijke pijlers, waarbij vooral ook de talenten en mogelijkheden van cliënten benut worden. We gaan hiervoor op een andere manier het gesprek aan met de cliënt, bijvoorbeeld met het Waarde van Welzijn spel. Zowel de cliënt als het systeem rondom de cliënt wordt in beeld gebracht. We kijken vooral ook naar mogelijkheden die nog in het netwerk van een cliënt liggen en op welke manier hij of zij nog een steentje kan bijdragen, vooral ook in de maatschappij. 

(tekst gaat verder onder de foto)

LAB 2030
We hebben daarnaast ook deelgenomen aan het Oplossingenlab van de VGN, LAB 2030. Samen met andere zorgorganisaties zijn we aan de slag gegaan met het thema: weg met traditionele dagbesteding en op naar vernieuwende activiteiten voor mensen met een intensieve zorg- en/of begeleidingsvraag. Tijdens dit LAB 2030 hebben we op een andere manier de ondersteuningsvraag van Anneke, een cliënt van activiteitencentrum Duinendaal, in kaart gebracht. Dit deden we op basis van wat zij belangrijk vindt en waar haar behoeften liggen als het gaat om zinvolle daginvulling. Vervolgens hebben we partijen bij elkaar gebracht om Annekes droom waar te maken. Het uiteindelijke doel is om mensen met een intensieve ondersteuningsvraag een plek in de maatschappij te bieden.

Specialistische Centra voor NAH
Het is onze ambitie om onze activiteitencentra in Eindhoven en Den Bosch door te ontwikkelen naar Specialistische Centra voor NAH, voor zowel cliënten als hun netwerk, maar ook voor gemeenten of andere zorgaanbieders. We zien zo'n Specialistisch Centrum voor NAH als de locatie waar cliënten kunnen werken aan ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van bewegen of taal/communicatie. Maar ook als een plek waar ze begeleid worden in het vinden van (vrijwilligers)werk en de vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Binnen het centrum vindt ook behandeling plaats. Een voorbeeld hiervan is Hersenz. Er is ruimte voor een inloopspreekuur van ervaringsdeskundigen, mantelzorgondersteuning en Café Brein. We gaan hiervoor de samenwerking aan met andere partijen die al ondersteuning bieden op het gebied van NAH.

Een aantal werkgroepen gaan in 2024 starten met de uitwerking van het visiedocument. Het doel is om het eerste half jaar nieuwe cliëntprofielen te ontwikkelen, de functie van een casemanager vorm te geven en om meer inhoud te geven aan de invulling van de Specialistische Centra voor NAH. De uitdagingen waarvoor we staan liggen vooral op het gebied van financiering, personeelskrapte en eventuele aanpassingen van beide activiteitencentra.