Methodisch werken; LACCS

Een goed leven voor iedereen met een ernstig meervoudige beperking; voor iedere zorgmedewerker moet dát het streven zijn. Het LACCS*-programma helpt hierbij. LACCS  geeft namelijk de handvatten die begeleiders nodig hebben om daadwerkelijk het verschil te maken.

*De letters LACCS staan voor vijf aandachtsgebieden: Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. 

In 2023 volgden acht teams de LACCS-training. Veelal wordt de jaarlijkse planbespreking nu met het ‘goed-leven-gesprek’ uitgevoerd. Ook is op basis van nieuwe inzichten het implementatieplan verder uitgewerkt. De invoering van LACCS combineren we met het eenvoudiger rapporteren in het digitaal cliëntendossier ONS én met de invoering van de nieuwe methode voor cliëntervaringsmeting Dit vind ik ervan!

Dit betekent ook dat we werken naar een laagdrempelige inzetbaarheid en aansluiting bij de praktijk; we doen geen dubbele dingen en het team blijft in de regie. Tenslotte zijn bij de eerste groep ‘woonwerkcirkels’ de uitgangspunten van ‘stimulerende tijdsbesteding’ aan de orde gekomen. Stimulerende tijdsbesteding is de 'S' van het LACCS-programma en kijkt naar de verschillende waarden op dit vlak voor onze cliënten, zoals het hebben van een gevarieerd dagprogramma en het krijgen van kansen om te ontwikkelen.

In 2024 krijgen de al opgeleide teams een verdieping op de methodiek. Deze verdieping is gericht op de invoering in de praktijk en gaat verder in op de LACCS-waarden Contact en Communicatie. Daarnaast leiden we in het najaar van 2024 een intern docententeam op. Zij kunnen dan in 2025 starten met de scholing van de andere teams binnen de regio EMB. Het doel is dat alle teams in 2026 getraind zijn in de LACCS-methodiek. Daarmee geeft SWZ zorg de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan zorg op maat. 

Anita van de Kerkhof, persoonlijk begeleider van Ad Thomassen bij Brink 20-22:

“De LACCS-methode leert je klein kijken naar de cliënt en je daarop aan te passen. Is de cliënt alert, dan is het tijd voor een beleving. Anders is het tijd voor een moment van rust of ontspanning. Je volgt de cliënt gedurende de dag en speelt daarop in.”

LACCS