Gezonde en veilige werkomgeving

Een gezonde en veilige werkomgeving voor onze medewerkers, daar willen we uiteraard voor zorgen. Een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en een gezonde BHV-organisatie zijn daarbij onontbeerlijk.

Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengen we actuele bedrijfsrisico`s in beeld, zodat we maatregelen kunnen nemen om risico’s weg te nemen of te verkleinen.

Binnen SWZ zorg was de RI&E niet meer actueel, zo concludeerde ook de Nederlandse Arbeidsinspectie tijdens een inspectiebezoek in 2022. In 2023 is daarom een volledige RI&E afgenomen op alle zorglocaties. Voor iedere zorglocatie zijn de risico's inzichtelijk gemaakt, met een actueel plan van aanpak hoe deze risico`s te verkleinen. Bepaalde knelpunten die op meer dan 10% van de 52 locaties voorkwamen, zijn doorgezet naar de ondersteunende diensten in de vorm van een plan van aanpak. De individuele locaties én de ondersteunende diensten gaan in 2024 starten met de opvolging van deze plannen. Denk daarbij aan het op de agenda zetten van arbeidsomstandigheden of het beter vrijhouden van de vluchtwegen. In 2024 gaat een preventiemedewerker (brand)veiligheid de locaties daarin ondersteunen. Met het (her)opstarten van de BHV is reeds in 2023 een begin gemaakt.

Voldoende en goed opgeleide bedrijfshulpverleners (BHV’ers) kunnen tijdens calamiteiten de hulpdiensten alarmeren, de gevolgen van een beginnende brand beperken en bestrijden en de gevolgen van ongevallen beperken. Zij zijn opgeleid en getraind tot het evacueren van alle werknemers, cliënten en andere personen op de locaties in noodsituaties.

Binnen SWZ zorg kwamen onder andere door corona de opleidingen voor BHV’ers stil te liggen. Ook werd er niet geoefend. Daarnaast sloot de BHV-organisatie niet meer goed aan op de complexer geworden doelgroep: het verlaten van de werkplek om elkaar te ondersteunen is steeds lastiger. Daardoor sta je er als BHV'er vaker alleen voor. Dit vroeg om een nieuwe visie. Welke medewerkers leiden we op tot BHV'er en kunnen we gebruikmaken van andere ondersteuning bij calamiteiten, zoals de ondersteunende diensten of het inzetten van de buurt? 

In 2023 zijn we daarom gestart om alle zorgmedewerkers op te leiden tot basis BHV'er. Hierdoor kunnen we de verplichte aanwezigheid van één opgeleide BHV'er op elke locatie garanderen. Inmiddels is 50% opgeleid en de getrainde medewerkers zijn zeer positief over de opleiding. In 2024 starten we met het opleiden van de ondersteunende diensten, zodat zij tijdens calamiteiten de zorgmedewerkers kunnen ondersteunen. Ook maken we in 2024 een start met BHV-oefeningen op alle zorglocaties. Daarna wordt er doorlopend opgeleid en geoefend binnen SWZ zorg. In 2024/2025 evalueren we de BHV-organisatie en passen deze waar nodig aan.