Anders organiseren

De vraag naar zorg neemt de komende jaren toe, terwijl aan de andere kant steeds meer collega’s de zorg verlaten, omdat ze de overstap maken naar een andere sector of met pensioen gaan. Deze ‘zorgkloof’ maakt dat we nu actief na moeten denken op welke manier we de zorg organiseren. 

Het afgelopen jaar hebben we in de kwartaalbijeenkomsten samen nagedacht over de toekomst. Deze vraag stond daarbij centraal: “Hoe zorgen we er ook in de toekomst voor dat mensen met een beperking een goede kwaliteit van leven hebben?” We zien hierin een toekomst waarin de zorg wordt opgevangen door 15% zorgtechnologie, 15% informele zorg, 10% anders organiseren en 60% zorgprofessionals. We zien ook een toekomst voor ons, waarin het toekomstbeeld van onze cliënten, de omgeving en de collega’s aan het veranderen is. Binnen een aantal jaar heeft er een verschuiving van het perspectief rondom cliënten plaatsgevonden. De cliënt wordt meer gezien als een zelfstandige burger, met zijn eigen autonomie en regie over zijn of haar leven. De primaire focus rondom het leven van de cliënt ligt niet meer op het inrichten en leveren van zorg, maar op het ondersteunen bij kwaliteit van leven.

Veranderde rol medewerker
Binnen een aantal jaar is de rol van de medewerker veranderd. Hij of zij biedt niet meer alle zorg, maar voornamelijk de specialistische zorg. De medewerker werkt nauw samen met de cliënt en de omgeving, waarbij kwaliteit van leven een belangrijke rol heeft. In de samenwerking heeft de medewerker mede een regisseursrol en deelt zijn of haar vakkennis, waarna de professionele zorg het sluitstuk van de zorg is.
Op persoonlijk gebied krijgt en neemt de medewerker meer regie over de invulling van zijn of haar werk. Dit uit zich in invloed op het eigen rooster en uren, werkplezier en gezondheid, en een betere balans werk tussen privé. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Programma Toekomstbestendige Zorg
Om onze cliënten en medewerkers mee te nemen in deze transitie hebben we bijeenkomsten georganiseerd om bewustwording te creëren rondom de zorgkloof en de benodigde transitie. Naast het creëren van bewustwording zijn we in 2023 ook gestart met het inrichten van het programma Toekomstbestendige Zorg en de bijbehorende programmastructuur. Dit programma is erop gericht om de naderende zorgkloof binnen SWZ zorg te dichten en ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst blijven bijdragen aan kwaliteit van leven. Een vaste en een flexibele samenwerkingscirkel ondersteunen de teams en de organisatie bij de transitie. De samenwerkingscirkel is een groep van deskundige personen uit de organisatie, die slimme innovaties verzamelt en bundelt, waarna zij teams inspireren en helpen bij de implementatie van deze oplossingen. De flexibele schil is op operationeel gebied met teams bezig en de vaste schil zorgt op tactisch/strategisch niveau voor de voortgang.

In de komende jaren gaan we dit programma verder uitwerken en verwezenlijken. Daarbij onderzoeken we op welke manieren we de inzet van zorgtechnologie en de inzet van het netwerk kunnen vergroten.