06-11-2024

SWZ zorg participeert in onderzoek ‘Feedback op de werkvloer’ van Fontys Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen

‘Feedback op de werkvloer’ is een project van het Fontys Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen dat als doel heeft om organisaties te helpen het feedbackzoekend gedrag in hun organisatie te stimuleren.

Wanneer we spreken over feedback, gaat de aandacht meestal uit naar het geven of ontvangen van feedback. Terwijl feedback het beste werkt als het past bij wat je wilt leren. Daarom is het belangrijk dat een feedbackcultuur aandacht geeft aan het actief zoeken naar feedback. Dit noemen we feedbackzoekend gedrag. Actief zoeken naar feedback is een belangrijk onderdeel van het informeel en sociaal leren op de werkplek. Toch is actief feedback zoeken in de dagelijkse praktijk nog niet altijd vanzelfsprekend.

De deelname van SWZ zorg aan het onderzoek van LLO Fontys is ingegeven door de positieve bijdrage die zowel de inhoud van het onderzoek als de samenwerking leveren aan de strategie van SWZ zorg en die gericht is op de thema’s 'Vakmanschap, Vertrouwen en Verbinden'. “Als SWZ zorg hebben we eigenaarschap hoog in het vaandel staan. Daarbinnen zien we het stimuleren van feedback als een belangrijk thema” vertelt Marieke van Roosmalen, consulent Leren en Ontwikkelen bij SWZ zorg. “Bovendien draagt het verbeteren van leercultuur uiteindelijk bij aan het behoud van medewerkers”.

Marieke van Roosmalen hoopt dat deelname aan het onderzoek ertoe leidt dat er een goed beeld ontstaat hoe het ervoor staat met de rol van feedback binnen SWZ zorg en waar kansen liggen om de leercultuur in de teams verder te kunnen verbeteren. “Dit zou een waardevolle toevoeging zijn aan de bestaande strategieën om een lerende organisatie te bevorderen”, vervolgt Marieke. “Feedback zien we binnen SWZ zorg als een momentopname, die bijdraagt aan continu leren. Goede feedback zorgt bovendien voor betere prestaties en meer veerkracht bij verandering. Door samen in gesprek te gaan over de inhoud, draagt feedback bij aan meer vertrouwen, creativiteit en betrokkenheid onder medewerkers. Dit maakt feedback een krachtig middel om de prestaties en de dynamiek binnen teams te verbeteren.”

Marieke benadrukt dat de kracht van feedback niet alleen voor jonge of startende medewerkers geldt, maar juist ook voor ervaren krachten. "Juist als je al lang gewend bent om iets op een bepaalde manier te doen, kan het verfrissend zijn om input te vragen aan iemand met een andere professionele achtergrond, of iemand die recent de opleiding heeft afgerond," besluit Marieke van Roosmalen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.