24-07-2024

Breed gedragen technologische innovaties verrijken onze zorg

Pascal van Horen van Brink 17-18 slaapt tegenwoordig als een roos. Hij dankt zijn rustige nachten aan het White Noise apparaat op zijn slaapkamer, dat klinkt als zijn ventilator. Daardoor gaan de geluiden in de woning aan hem voorbij en slaapt hij stukken beter. Volgens adviseur Zorgtechnologie Bram Paridaans laat het voorbeeld zien hoe verrijkend technologie kan zijn. “Maar we leggen niemand iets op.”  

Zorg en technologie – het is een combinatie die nog niet door iedereen wordt omarmd. Bram wil een brug slaan tussen beide werelden: “Door vooral te investeren in innovaties die antwoord geven op een vraag van een cliënt of team, ontstaat er vanzelf enthousiasme.” Woonbegeleider Lola van de Laak kan dat beamen. Ze vroeg Bram om advies voor de slaapproblemen van bewoner Pascal. “Als hij geluiden op de gang hoort, voelt hij zich onveilig en komt hij uit bed”, vertelt ze. “Het viel ons echter op dat hij in de zomer minder onrustig was, omdat zijn ventilator dan de omgevingsgeluiden overstemde.” Omdat een ventilator in de winter nogal een frisse oplossing is, besloot Lola Bram om advies te vragen. “Ik had gehoord van een apparaatje dat kalmerende geluiden maakt. Misschien konden we dat proberen.” 
(tekst gaat verder onder de foto)

Lola-en-Pascal-web.jpg
Lola van de Laak en Pascal van Horen

Het bleek inderdaad een goede optie. Samen met stagiair Tes Kramer zocht Lola een White Noise apparaat uit dat precies aansloot bij de behoefte van Pascal. “Het maakt het geluid van een ventilator, heeft geen hinderlijke lichtjes en kan gewoon in het stopcontact. Pascal komt nu nauwelijks nog uit bed en staat veel vrolijker op, dat is voor iedereen fijn. En dat voor veertig euro.”  

Veel blije mensen  

De White Noise is een mooie individuele oplossing, en daarbij wil SWZ zorg vooral investeren in oplossingen waar veel mensen baat bij hebben. “Zo willen we gaan werken met slim incontinentiemateriaal, dat een seintje geeft als bewoners verschoond moeten worden. Dat bespaart een heleboel tijd, ongemak en materiaal. Ook het spraakgestuurd rapporteren kan veel opleveren, want dan hoef je niet meer achter je computer te rapporteren. Dat scheelt veel schermtijd”, vertelt Bram. Persoonlijk hoopt hij dat er ook een proef komt met de slimme sok van Hume. “De sok heeft sensoren, die ons inzicht geven in de stressopbouw bij bewoners die niet kunnen vertellen hoe ze zich voelen. Technologie is niet het antwoord op alles, maar van zo’n oplossing word je toch blij?”

Bram-web.jpeg
Bram Paridaans

 

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.