02-09-2024

Bijeenkomsten van Café Brein in september

In september worden er weer diverse Café Brein bijeenkomsten georganiseerd in de regio.
Café Brein is de ontmoetingsavond voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), mantelzorgers en andere betrokkenen waarbij contact, informatie en bewustwording én  gezelligheid samengaan. Deelnemers praten over de brede gevolgen van NAH en hoe ze daarmee omgaan.

Café Brein Helmond – maandag 9 september om 19.30 uur
Thema: Muziek als medicijn bij hersenletsel

Muziek is iets heel persoonlijks. We hebben allemaal muziek nodig, maar ieder op zijn eigen manier. Muziek heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Als iemand die een beroerte heeft gehad één tot twee uur per dag naar zijn favoriete muziek luistert, is dat heel goed voor het herstel. Muziek prikkelt het brein en stimuleert de breinactiviteit. Bij het luisteren naar muziek zijn beide hersenhelften betrokken en worden en continu nieuwe verbindingen aangelegd. Geheugen, taalontwikkeling en motoriek hebben allemaal baat bij het luisteren naar muziek. Bovendien werkt het luisteren naar muziek ontspannend.

Deze avond zal gastspreker Anita Meijel (senior verpleegkundige neurologie van het Elkerliek ziekenhuis) vertellen over muziektherapie na een beroerte. Wat doet muziek met je als je bent getroffen door hersenletsel? Welk effect heeft muziek op de hersenen en hoe kan muziek je helpen bij herstel?

Locatie: Lunchroom De Keyser, Torenstraat 17 in Helmond.
Tijd:  van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Voor informatie kunt u contact opnemen met Lunchroom de Keyser, tel. 0492 590609

Café Brein Valkenswaard: donderdag 19 september om 19.30 uur
Thema: Samen Sterk - Liefde en leven met NAH

Hoe dynamisch is een relatie zodra je te maken hebt met NAH? 

Tijdens deze informatieve bijeenkomst zullen Jan Rijken en zijn vrouw Margreet hun persoonlijke verhaal delen over de uitdagingen en triomfen die zij hebben ervaren sinds Jan NAH heeft. Hun verhaal biedt een uniek perspectief op de dynamiek van een relatie die plotseling wordt geconfronteerd met NAH en hoe zij samen obstakels hebben overwonnen om hun liefde te laten bloeien. 
Na de pauze wordt de avond interactief voortgezet en is er de kans om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Locatie: Bibliotheek de Kempen aan de Hofnar 12 in Valkenswaard
Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. 

Aanmelden voor deze avond is gewenst maar niet verplicht. U kunt een e-mail sturen naar CafeBreinValkenswaard@gmail.com.

Café Brein Boxtel/Schijndel: maandag 23 september om 19.30 uur
Thema: documentaire “een ander hoofd” door theatergroep NAH-JA

Deze avond wordt er een documentaire getoond door theatergroep NAH- JA, waar de onzichtbare gevolgen van hersenletsel naar voren komen. De documentaire “een ander hoofd” gaat over een ervaringsdeskundige met NAH, hun mantelzorgers en het proces waarin ze samenwerken aan een theaterproductie.  
Er zijn ervaringsdeskundigen uit de documentaire aanwezig om na de documentaire toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Locatie: ’t Spectrum, Steeg 9 Schijndel (LET OP! DIT IS EEN ANDERE LOCATIE DAN GEBRUIKELIJK)
Tijdstip: 19.30 uur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ingrid Erven, verpleegkundig consulent ZGEM, tel. 06-83194186, Lotte van der Heijden Welzijn de Meierij, tel. 06-20587089 of Veerle Slosse, tel. 06 222 32 862.

Café Brein Den Bosch: donderdag 26 september om 19.30 uur
Thema: Intimiteit en seksualiteit bij NAH 

Veel mensen die getroffen zijn door hersenletsel ondervinden problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Geen zin meer hebben, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet kunnen verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je deels verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. Deze gevolgen kunnen problemen veroorzaken in je relatie of in intiem contact. Een onderwerp waar niet iedereen makkelijk over kan praten en waar helaas nog steeds een taboe op rust.

Ingrid van Kempen is GZ psycholoog en seksuoloog en gaat deze avond in op wat de oorzaken en gevolgen zijn. Hoe ga je om met de veranderingen? Ook zijn er dingen die je misschien opnieuw moet gaan overwinnen. En hoe ga je als  partner om met de veranderingen?

Locatie: SWZ Activiteitencentrum Duinendaal, Eerste Rompert 5 te ’s-Hertogenbosch 
Tijdstip: van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Aanmelden graag via cafebreindenbosch@gmail.com

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.