Bekwaam is inzetbaar
De krapte op de arbeidsmarkt, minder regels op de werkvloer, meer mogelijkheden om door te groeien; het is tijd om oud beleid omtrent leren en ontwikkelen los te laten en nieuw beleid te omarmen.
Peter van Overbruggen is als adviseur Leren en Ontwikkelen betrokken bij de ontwikkeling ‘bekwaam = inzetbaar’ bij SWZ zorg. “In 2023 wilden we anders kijken naar ‘bevoegd = bekwaam’; kortweg: hoe toon je aan dat je bekwaam bent? Het gaat daarbij zowel over wie welke handelingen mag doen, als over welke opleiding iemand heeft gevolgd of welke werkervaring iemand heeft,” licht Peter toe. “We hebben een visie omtrent ‘bekwaam = inzetbaar’ geschreven, onderzoek gedaan en uitgangspunten uitgeprobeerd.”
Skills lab
Inmiddels zijn er meer mogelijkheden voor collega’s om zich te bekwamen in voorbehouden en risicovolle handelingen (V&R). Mensen die geen zorgopleiding gevolgd hebben, maar bijvoorbeeld een agogische of andere opleiding, kunnen een scholing volgen voor bepaalde handelingen, zoals blaasspoelen of de uitgifte van medicatie. “Dat gebeurt niet zomaar, in teamverband wordt hier een goede afweging in gemaakt. De training gebeurt bijvoorbeeld in een Skills lab, een professionele leer- en trainingsomgeving buiten de werksetting, naast leren op de werkplek. Veilige, verantwoorde zorg staat altijd voorop.”
(tekst gaat verder onder de foto)
Maatwerktrajecten
De ontwikkeling naar ‘bekwaam = inzetbaar’ heeft ook positieve gevolgen voor collega’s die door willen groeien in hun functie. Van helpende naar begeleider of van begeleider naar persoonlijk begeleider bijvoorbeeld. “Het zijn vaak collega's die veel ervaring hebben en hun kwaliteiten al hebben aangetoond in hun team. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om een hele opleiding te volgen. Daarom kan een team nu gezamenlijk beslissen of die collega tóch kan doorgroeien. Door certificaten te behalen voor een deel van de opleiding of via een intern ontwikkeltraject met leren op de werkplek.”
Blij met deze kans
Peter ziet hier al mooie resultaten, bij verschillende functies. Zoals bij Jacqueline Harberts die graag wilde groeien binnen SWZ zorg en wat meer verdieping zocht. “Na gesprekken met Peter en mijn collega van wie ik deze rol ging overnemen, kon ik aan de slag. Ik beschreef mijn leerdoelen en maakte een planning. Elke maand besprak ik met Peter mijn voortgang en eventuele vragen. Ik heb het verkorte traject nu afgerond en mijn functie als begeleider om kunnen zetten naar persoonlijk begeleider. Met twee jonge kinderen is het voor mij niet haalbaar een opleiding naast mijn baan te volgen, daarom ben ik blij dat ik deze kans heb gekregen.”
Naast Jacqueline volgen nog zestien collega’s een intern ontwikkeltraject of certificaten-opleiding, vijf mensen staan op de planning om te starten. “We hopen veel van deze maatwerktrajecten af te ronden,” besluit Peter. “Dat geeft ons de kans om ruimte te bieden aan talenten, mensen te motiveren en voor SWZ zorg te behouden.”
Wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.